Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέλευση της πρωτοβουλίας για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών


Συνέλευση της πρωτοβουλίας για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών

 
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του ΣΕΛΜΑ έγινε η παναθηναϊκή τακτική μηνιαία συνέλευση της πρωτοβουλίας για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών.

Τα θέματα της Συνέλευσης:

  • Εργατικοί αγώνες, απολογισμός και προοπτικές
  • Αντιφασιστική πάλη και εργατικό κίνημα
  • Απολογισμός της πρωτοβουλίας για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών από την προηγούμενη Συνέλευση
  • Προγραμματισμός 

Στην συνέλευση συμμετείχαν εργαζόμενοι από αρκετούς χώρους: Δημόσιο (στενό και ευρύτερο), καθηγητές, ταχυδρομικοί, εργαζόμενοι στο μετρό, εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο, την Υγεία, λογιστές, άνεργοι κλπ 

Στην εισήγηση τονίστηκε η σημασία της σύνδεσης του αντιφασιστικού αγώνα με το εργατικό κίνημα, οι παρεμβάσεις σ αυτή την κατεύθυνση στους χώρους δουλειάς και η περιφρούρηση του κινήματος από τους φασίστες. Η μαζική αντιφασιστική διαδήλωση της Τετάρτης ήταν ένα δυνατό μήνυμα για την κυβέρνηση και τους φασίστες αλλά και για τις προβοκατορολογικές καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε την συγκέντρωση στα Προπύλαια και την πορεία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στην εισήγηση αναφέρθηκε η σημαντική συνέλευση που έγινε την Κυριακή μετά την ΔΕΘ στο κατηλλειμένο εργοστάσιο της ΒΙΟ. ΜΕ. Η παρουσία κινημάτων όπως του χρυσού εργατικών συλλογικοτήτων και πολιτικών ρευμάτων έπαιρναν ιδιαίτερη σημασία κάτω από το κατηλλειμένο από τους εργάτες εργοστάσιο. Επισημάνθηκε παράλληλα πως ότι η ΒΙΟ. ΜΕ. βρίσκεται και πάλι κάτω από την απειλή των πρώην αφεντικών και είναι ανάγκη της συσπείρωσης όλου του εργατικού κινήματος για την υπεράσπιση του αγώνα των εργατών.  

Τοποθετήθηκαν πολλοί σύντροφοι γύρω από τους εργατικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις αυτής της περιόδου. Ο αγώνας των καθηγητών πλούσιος σε αγωνιστική εμπειρία για τους εργαζόμενους, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο εξ αιτίας της απομόνωσής του από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία από άλλους χώρους του δημοσίου. Η ελπίδα να μετατραπεί σε Κέντρο Αγώνα για όλους τους εργαζόμενους και να οδηγήσει σε πολιτική αναμέτρηση με την κυβέρνηση έσβησε εξαιτίας της στάσης που κράτησαν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Κρίσιμη για την έκβαση του αγώνα ήταν η στάση του ΠΑΜΕ που η προτάσεις τους ισοδυναμούσαν με απεργοσπαστισμό. 

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζοντας τον αγώνα για 4η εβδομάδα υπογράμμισαν τις δυσκολίες που δημιουργούσε ο κυβερνητικός συνδικαλισμός σπέρνοντας στους εργαζόμενους τον ατομισμό και την διάσπαση με την δήθεν δυνατότητα εξαίρεσης των εργαζόμενων στο Εθνικό Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τα μέτρα. Η άρνησή εδώ και χρόνια να γράψει τους εργαζόμενους με συμβάσεις χρόνου στον σύλλογο οδήγησε σε ένα απεργοσπαστικό μηχανισμό από ένα στρώμα εργαζόμενων που γίνεται ευάλωτο στις πιέσεις. Η δημιουργία μέσα από την συνέλευση επιτροπής αγώνα στηρίζει και περιφρουρεί την απεργία.

Η τοποθέτηση εργαζόμενων από την υγεία έθεσαν το τραγικό αποτέλεσμα της κρίσης και της διαχείρισής της από την αστική πολιτική ελίτ, με τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων δίπλα στα προβλήματα μιας διαλυμένης από τα μνημόνια υγείας.

Τοποθετήθηκαν επίσης εργαζόμενοι από τα Ταχυδρομεία το Φάρμακο βάζοντας επίσης το συνολικό πολιτικό ζήτημα της κατάρρευσης του καπιταλισμού και την πρότασή μας για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας σαν απάντηση.

 
Η συνέλευση έκλεισε με αποφάσεις για:

  1. Συγκρότηση νέων ομάδων εργατικής παρέμβασης
  2. Απόφαση για δρομολόγηση Πανελλαδικής συνδιάσκεψης της πρωτοβουλίας για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών
  3. Ενίσχυση της παρέμβασής μας σε εργατικούς χώρους που είναι σε κινητοποίηση
  4. Ψήφισμα συμπαράστασης για τον ηρωικό αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για τον Χρυσό
  5. Ανανέωση της θητείας της Συντονιστικής Επιτροπής μέχρι την επόμενη συνέλευση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου