Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Όλοι στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Η πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών συμμετέχει και στηρίζει το ψηφοδέλτιο της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ.


ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Το πλαίσιο της συστημικής καπιταλιστικής κρίσης
Η ιστορική συστημική κρίση που από το 2007 συγκλονίζει τον παγκόσμιο καπιταλισμό, προκαλώντας την κατάρρευση των σημαντικότερων προπυργίων του, έχει οδηγήσει σήμερα την ανθρωπότητα σε όλο τον πλανήτη, μπροστά στο φαινομενικά άλυτο αίνιγμα του μέλλοντός της. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, και καταλήγοντας πλέον να φέρει ως επίκεντρό της την Ευρωπαϊκή Ένωση, βυθίζει όλο τον κόσμο στην Ύφεση, δημιουργώντας αδιέξοδα στο οικονομικό και τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας σε έντονες κρίσεις διακυβέρνησης τα διάφορα καθεστώτα, ωθώντας σε όλο και εντονότερες κοινωνικές συγκρούσεις.
Μετά την κατάρρευση του πιο αδύναμου κρίκου, της Ελλάδας, η περιφέρεια της Ευρωζώνης έχει πλέον σαρωθεί από την κρίση, χωρίς να εξαιρεθούν ισχυρότερες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Πλέον η επίθεση γίνεται εναντίον του πυρήνα, χτυπώντας πρώτα τη Γαλλία και μετά τη Γερμανία και την Σκανδιναβία. Φαίνεται πως το σχέδιο της Ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Ασία στην παγκόσμια ηγεμονία ενώνοντας την γηραιά Ήπειρο κάτω από ένα κοινό νόμισμα έχει αποτύχει.
Οι πρωτοφανής κοινωνική καταστροφή
Στην καθημερινότητα της εργατικής τάξης αυτή η παγκόσμια ύφεση μεταφράζεται σε καταστροφή. Την στιγμή που βυθίζονται μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες όπως αυτή της Ιταλίας, ή μειώνεται η βιομηχανική παραγωγή ακόμη και στην Γερμανία, η Ελλάδα απογυμνώνεται και από τις τελευταίες παραγωγικές μονάδες που της είχαν μείνει. Η παραγωγική βάση της κοινωνίας αποδυναμώνεται, καθώς τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για την υποτιθέμενη ανάκαμψη τελικά ξαναμπαίνουν μέσα από τις τράπεζες στον φαύλο κύκλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και όχι στην πραγματική οικονομία. Με αυτό τον τρόπο τεράστιες ποσότητες κεφαλαίων καταστρέφονται μέσα από το μπλοκάρισμα της αναπαραγωγής τους, συμπαρασύροντας τους εργαζόμενους και τις κοινωνικές δομές, και αναδεικνύοντας την παρακμή και σήψη του ίδιου του συστήματος.
Ανάμεσα στα μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων κάθε είδους, εργοστασίων και δημόσιων οργανισμών, ιδιωτικοποιήσεων και μαζικών απολύσεων, αναστολής όλων των έργων υποδομής, και ο τεχνικός κόσμος όπως και το σύνολο των εργαζομένων, έρχεται αντιμέτωπος με την χειρότερη μορφοποίηση της καταστροφής, την ανεργία. Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 200. 000. 000 ανέργους παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα φτάνουν τα 2.000.000. Μέσα από την πτώση του ίδιου του καπιταλιστικού-εκμεταλλευτικού συστήματος, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους, η ΕΕ, η ΕΚΤ, και το ΔΝΤ καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα, τους μισθούς, τις συντάξεις, εν τέλει τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων.
Καταρρέουν ΣΣΕ Ταμεία και κοινωνική πρόνοια
Με την δικαιολογία της πάταξης της ανεργίας και καθώς έχουν καταργηθεί οι ΣΣΕ και γενικότερα κάθε νομοθετικό πλαίσιο που εξασφάλιζε κάποια εργασιακά δικαιώματα, προωθούνται από την ελληνική κυβέρνηση και το κεφάλαιο κάποιες μορφές εργασίας που οδηγούν τούς «ωφελούμενους» ανέργους στις πιο σκληρές μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης. Στον τεχνικό κλάδο, το ΤΕΕ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη αυτού του «νόμιμου» εμπορίου εργαζομένων-σκλάβων.
Οι τεχνικοί που αποτελούσαν ένα ζωντανό κομμάτι της οικονομίας, κοντά στις παραγωγικές δυνάμεις, και θα μπορούσαν, κάτω από άλλες κοινωνικές συνθήκες, να στηρίξουν την δημιουργία πόλων ανάπτυξης και πρότυπων μορφών κοινωνικής οργάνωσης με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι την ανταγωνιστικότητα με βάση το κέρδος, καλούνται σήμερα να εργασθούν, σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η έλλειψη ενός κεντρικού σχεδιασμού σε ότι αφορά το οικιστικό περιβάλλον, τα έργα υποδομής του, την επικοινωνία, τις μεταφορές, με μέτρο την εύρυθμη λειτουργία των οικιστικών δομών σε αρμονία με το περιβάλλον και όχι την τυχοδιωκτική αντιμετώπιση των ανθρώπινων αναγκών με έργα που εξυπηρετούν την κερδοσκοπία των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, έχει οδηγήσει στην απραξία και στα τεράστια ποσοστά ανεργίας που μαστίζουν τον κλάδο.
Συγχρόνως η μετατροπή του ασφαλιστικού ταμείου των τεχνικών σε τραπεζίτη, καθώς το ΤΣΜΕΔΕ με απόφαση της διοίκησής του και χωρίς την συναίνεση της πλειοψηφίας των μελών του, αποτελεί τον βασικό μέτοχο της τράπεζας ΑΤΤΙΚΗΣ, έχει συντελέσει σαφώς στην ποιοτική υποβάθμιση του ταμείου. Τα αποθεματικά του αντί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, χρησιμοποιούνται σαν τραπεζικό κεφάλαιο που μπορεί να υποστεί κούρεμα μέσω του PSI για παράδειγμα, ή να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Το κούρεμα – ληστεία που ήδη έχουν υποστεί τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ το 2012, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τις αυξήσεις των εισφορών και την εικόνα διάλυσης. Και ενώ οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας συνεχώς υποβαθμίζονται, οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΤΣΜΕΔΕ αντίθετα, αυξάνονται υπέρογκα, οδηγώντας στην διάλυση του ταμείου και τους τεχνικούς στο να μείνουν ανασφάλιστοι και ουσιαστικά να μην μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους.
Η πάλη για την συντριβή του φασισμού
Η υπεύθυνη για την εξαθλίωση των εργαζόμενων, κυβέρνηση Σαμαρά & Βενιζέλου, θωρακίζεται με την πρωτοφανή κρατική καταστολή και το μαχαίρι των ταγμάτων εφόδου, που ατιμώρητα σφάζουν δέρνουν και τρομοκρατούν. Οι αποθρασυνόμενοι από την ατιμωρησία νεοναζί, πουλάνε πολιτικό μπραβιλίκι στην τρόικα και την κυβέρνηση. Ο θάνατος του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του νεοναζί, καθοδηγήθηκε από τον Μιχαλολιάκο και είναι η συνέπεια της κάλυψης που του παρείχαν η αστυνομία, οι υπηρεσίες της  ΕΥΠ και η κυβέρνηση. Το μαχαίρι όμως, του νεοναζί αρουραίου Μιχαλολιάκου, πρέπει να τσακιστεί μαζί με το χέρι που το κρατάει. Η πάλη για την συντριβή του φασισμού, είναι έργο και καθήκον της εργατικής τάξης. Αύτη η πάλη πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος: την συντριβή της μήτρας του φασισμού της φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού, το παρακμασμένο και χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα.
Η προοπτική της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας
Απέναντι σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση του συστήματος προς την εργατική τάξη στο σύνολό της, στην οποία χρησιμοποίησαν ακόμη και το έσχατο όπλο τους, την αναβίωση του φασισμού, η τάξη απάντησε με μαζικούς αγώνες, με χαρακτηριστικά που ξεπερνούσαν τις απλές διεκδικήσεις των αντίστοιχων κλάδων. Ακόμη κι αν οι συγκρούσεις κατέληξαν σε σημαντικές απώλειες, οι αγώνες λειτούργησαν σαν πολύτιμη παρακαταθήκη που οδήγησε την ταξική πάλη σε ανώτερο επίπεδο. Ο τεχνικός κλάδος και μέσα από τη δράση του ΣΜΤ στήριξε σταθερά τους αγώνες συσπειρώνοντας τα μέλη του, προβάλλοντας τα συμφέροντα τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος, αλλά και στηρίζοντας τις διεκδικήσεις και άλλων κλάδων, προάγοντας την αλληλεγγύη, την συνεργασία και την αυτοοργάνωση. Όσο όμως αγωνιστικά και να κινηθεί ένας κλάδος είναι αδύνατο να λύσει τα ζητήματα που είναι μπροστά στους τεχνικούς σήμερα, αν δεν βάλει πολιτικά ζητήματα. Αυτό μπορεί να γίνει με την πάλη για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας που θα αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους και άνεργους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα γκρεμίσει την κυβέρνηση και θα διώξει την τρόικα.
Για να οργανωθεί η Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας οι αγώνες έδειξαν όσο ποτέ πριν, την ανάγκη για την δημιουργία και οργάνωση ανεξάρτητων κέντρων αγώνα σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Η οργάνωση της μάχης απαιτεί ανεξαρτησία από το κράτος τους εργοδότες αλλά και από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ. Όχι μόνο είναι λάθος να καλούμε την ΓΣΕΕ ή τις Ομοσπονδίες που ελέγχονται από τις κυβερνητικές παρατάξεις να «αναλογιστούν τις ευθύνες τους» και να συντονίσουν τον αγώνα αυτό, αλλά τέτοια καλέσματα συντελούν, άθελα, στην συγκάλυψη του προδοτικού τους ρόλου.
Μόνο έτσι μπορεί να τεθεί το ζήτημα της αμφισβήτησης της εξουσίας από την κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία, που θα στηρίξει και συγχρόνως θα αναλώσει τον εαυτό της στην αναδιοργάνωση της κοινωνίας, με βάση τις αρχές της καθολικής ανθρώπινης χειραφέτησης και του ελευθεριακού κομμουνισμού. Σήμερα τα άμεσα καθήκοντα που μπαίνουν για τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα γκρεμίσουν την κυβέρνηση και την τρόικα, είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων κάτω από εργατικό έλεγχο, η διαγραφή του χρέους, η δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας και όσων έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους ή έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα και η τιμωρία της αστικής πολιτικής ελιτ που είναι υπεύθυνη για την εξαθλίωση των εργαζομένων.

Καλούμε σε συμμετοχή όλων των μισθωτών τεχνικών στις εκλογές του σωματείου στηρίζοντας την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας οργάνωσης και έκφρασης της εργατικής τάξης πέρα από τα όρια των συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών, παλεύοντας για την πολιτική προοπτική και οργάνωση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας.

Αγγελική Ρωμανού 
Κατερίνα Αλεξοπούλου
5/10/2013

Πρωτοβουλία για ένα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ

http://kentroagona-ergaton.blogspot.gr/

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:


Στην Αθήνα, στο Αμφ. του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:
- Κυριακή, 6 Οκτώβρη 2013, 11.00 π.μ. – 9.00 μ.μ.
- Δευτέρα, 7 Οκτώβρη 2013, 3.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.
- Τρίτη, 8 Οκτώβρη 2013, 3.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.

Στην Πάτρα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του ΤΕΕ (Τριών Ναυάρχων 40)
- Κυριακή, 6 Οκτώβρη 2013, 11.00 π.μ. – 6.30 μ.μ.

Στα Χανιά οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο Εργατικό Κέντρο (Μάρκου Μπότσαρη 68)
- Κυριακή, 6 Οκτώβρη 2013, 13.00 μ.μ. – 6.30 μ.μ.

Στο Ηράκλειο οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία των συλλόγων μηχανικών (25ης Αυγούστου 21, 2ος όροφος)
- Κυριακή, 6 Οκτώβρη 2013, 12.00 μ.μ. – 6.30 μ.μ.

Στη Λάρισα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (Πρωτομαγιάς 6)
- Κυριακή, 6 Οκτώβρη 2013, 10.30 π.μ. – 6.30 μ.μ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου