Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΒΟΛΟΣ: Κείμενο που μοιράστηκε στο ΙΚΑ στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ



ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πέμπτη, 14 Νοέμβρη 2013, 12πμ
Συγκέντρωση στην είσοδο του ΙΚΑ (όπως και το Σεπτέμβρη)

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Σχεδόν δυο μήνες από τις τελευταίες μαζικές μας απεργιακές κινητοποιήσεις, μόνο ο κλάδος των διοικητικών υπαλλήλων σε δυο μεγάλα πανεπιστήμια (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ) συνεχίζει για 11η εβδομάδα το απεργιακό του πρόγραμμα. Η απεργία συνεχίζεται σε εκείνα τα πανεπιστήμια που κατάφεραν να συγκροτήσουν μέσω των συνελεύσεών του απεργιακές επιτροπές. Η απεργία συνεχίζεται παρά τη προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να κηρύξει τον απεργιακό αγώνα μέσω δικαστηρίων «παράνομο και καταχρηστικό», παρά τις προσπάθειες των ΜΜΕ να «συμβουλέψουν» για λήξη του αγώνα, παρά τη θέση ορισμένων αριστερών δυνάμεων να λήξει ο αγώνας για να γίνουν οι εγγραφές πρωτοετών φοιτητών. Μαζί τους κινητοποιούνται οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες που έχουν τεθεί ήδη σε «κινητικότητα». Από κοντά και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, όπου μετά την αποτυχημένη 24ωρη απεργιακή τουφεκιά των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ της 6ης Νοέμβρη, 5 ώρες μετά, οι ματατζήδες εκκένωσαν το κατειλημμένο κτίριο της ΕΡΤ.

Μετά από ασφυκτική πίεση, η ΑΔΕΔΥ καλεί την Πέμπτη 14 Νοέμβρη σε 4ωρη (!) στάση εργασίας για να «στηρίξει» τον αγώνα των εργαζομένων. Η ΑΔΕΔΥ έχοντας προσχωρήσει στα μνημόνια δεν έχει κανένα λόγο να πετύχει η στάση εργασίας. Το πολιτικό σχέδιο της ΑΔΕΔΥ έχει ένα μόνο προσανατολισμό: Να στηριχτεί η κυβέρνηση για να διατηρηθεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία στα πόστα της. Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ήταν και είναι απασχολημένη με το μοίρασμα των θέσεων στο νέο ΔΣ κι ακολουθεί κατά πόδας το πρόγραμμα της ΑΔΕΔΥ μετά το τράβηγμα του αυτιού το Σεπτέμβρη. Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ δεν πρόκειται ούτε τώρα (όπως και παλιότερα) να οργανώσει στοιχειωδώς τον αγώνα γι αυτό το μόνο που έχει είναι να διαμαρτύρεται γιατί ένα τμήμα του εργατικού κινήματος στο Βόλο ακολουθεί ένα δικό του σχέδιο και όχι το δικό της, δηλ. της διάλυσης.

Ο ηρωικός αγώνας των 10 ημερών του Σεπτεμβρίου, όταν το 70% των συναδέλφων/ισών απέργησαν με αυτοθυσία και πολλές στερήσεις, που πολλοί/ές στάθηκαν στη πόρτα του καταστήματος, απαιτείται να βρει μια συνέχεια με εκείνους που θέλουν και έχουν ένα σχέδιο αγώνα, όχι υποταγμένο στη σημερινή κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, των εκπροσώπων της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ. Πολύ περισσότερο σε εκείνους που αρνούνται την ενότητα πάνω σε μια ταξική βάση ή αλληθωρίζουν για να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Πολύ περισσότερο με ένα ΔΣ του συλλόγου μας που βρίσκεται πάλι στα πρόθυρα της διάλυσης. Η απόσπαση της γραμματέως του συλλόγου μας σε άλλη πόλη, όχι μόνο δεν συζητήθηκε στο ΔΣ αλλά ούτε (όπως φαίνεται) πρόκειται να βρει μια άμεση λύση για τη λειτουργία του οργάνου του συλλόγου μας ώστε να συνεδριάζει με νόμιμο τρόπο.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Ο κλάδος των ΤΕ Κοινωνιολόγων καταργήθηκε από το ΙΚΑ την επομένη της λήξης των απεργιακών μας κινητοποιήσεων το Σεπτέμβρη. Αν αύριο νικηθεί ο αγώνας των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, την επομένη θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες δικές μας «κινητικότητες», ενώ 4000 απολύσεις θα αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2013.
Δεν υπάρχει χρόνος εφησυχασμού και αναμονής! Κι όμως τα συνδικαλιστικά μας όργανα μας λένε «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον». Δηλαδή οι «θεότητες» της κυβέρνησης και των τροϊκανών  ξέρουν το success story. Τους θυμίζουμε ότι με τις κινητοποιήσεις μας έχουμε ρίξει 2 ½ κυβερνήσεις (Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου)  κι αν ακολουθούσαμε όλοι μας το δρόμο των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, η σημερινή κυβέρνηση, τα μνημόνια και τα μέτρα τους θα ήταν παρελθόν.

Να συμμετάσχουμε στη στάση εργασίας και να οργανώσουμε ένα νέο γύρο γενικών συνελεύσεων για την εκλογή, απευθείας από τις συνελεύσεις μας, απεργιακών επιτροπών και επιτροπών σύνδεσης με άλλους εργασιακούς χώρους για την οργάνωση από τα κάτω του αγώνα μας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μαζί, για την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου με το όπλο της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας.

13/11/2014
Γιάννης Χατζηγιάννης
Μέλος της πρωτ.  για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου