Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΒΟΛΟΣ: Για τη συνάντηση σχετικά με το Γηροκομείο Βόλου: Περί ασυλίας και χρεοκοπίας



Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 25/01/2014 στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος,  «έκτακτη» συγκέντρωση παραγόντων που σχετίζονται με διάφορους τρόπους με το γηροκομείο Βόλου. Εκπρόσωποι του Φιλανθρωπικού Σωματείου του Γηροκομείου Βόλου, ο δήμαρχος Βόλου, ο αντιπεριφερειάρχης , η υφυπουργός Ζέτα Μακρή και οι εκλεγμένοι βουλευτές του νομού (Μεϊκόπουλος/ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσοβελών/ΑΝΕΛ), ο μητροπολίτης Βόλου, εκπρόσωπος του σωματείου υγειονομικών υπαλλήλων και πολλοί εργαζόμενοι που παραμένουν 12 και πλέον μήνες απλήρωτοι.

Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα για τη τύχη του Γηροκομείου και η έκθεση της οικονομικής του κατάστασης έμοιαζε συνοπτική περιγραφή της χρεοκοπίας της χώρας.  Το 1.500.000€ οφειλές είναι ασήκωτο. Περίπου 500.000€ αμοιβές προς τους απλήρωτους εργαζόμενους και το υπόλοιπο της οφειλής κυρίως σε ασφαλιστικά ταμεία.
Κομβικό σημείο της συνάντησης αποτέλεσε το αν το νεοδιορισμένο ΔΣ θα αναλάβει καθήκοντα ή όχι. Κεντρικό αίτημα των παραγόντων αλλά και των ίδιων των διορισμένων μελών του ΔΣ υπήρξε το ζήτημα μιας ιδιότυπης ασυλίας, καθώς η ανάληψη καθηκόντων σημαίνει και την ανάληψη των ευθυνών για τα χρέη του Γηροκομείου.
Ένα δεύτερο σημείο αφορούσε τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς το Γηροκομείο που αγγίζουν περίπου τις 600.000€ και οι τρόποι άμεσης  διευθέτησης και καταβολής των οφειλομένων προς το ίδρυμα.
Ένα τρίτο σχετίζεται με τα ελλείμματα που παρουσιάζει το ίδρυμα ανεξαρτήτως των ταμειακών ροών, περίπου 30.000€ το μήνα που ίσως ένα τμήμα του θα μπορούσε να καλυφθεί με την αύξηση των εσόδων μέσω της αύξησης του αριθμού των φιλοξενουμένων.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός ότι τα σταθερά ελλείμματα παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο εξαιτίας των περικοπών που κάνει η ίδια η κυβέρνηση στις αποζημιώσεις κλινών χρονίων πασχόντων, τις αποζημιώσεις των συμβατικών κλινών και στις περικοπές των συντάξεων των φιλοξενουμένων μέσω των οποίων επίσης χρηματοδοτείται το ίδρυμα.
Οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών και των συντάξεων εξαιτίας των μνημονίων αγγίζουν το ετήσιο έλλειμμα του Γηροκομείου.
Φορείς, επιχειρηματίες, πολιτικοί των μνημονίων, βουλευτές της υποταγής και άλλοι υποψήφιοι διαχειριστές της οικονομικής κρίσης, όλοι στον αγώνα «υπέρ» των συμφερόντων των εργαζομένων στην παρόρμησή τους να βρουν λύση δεν παραλείψανε πολλές φορές να θυμίσουνε σε όλους ότι μια λύση θα ήτανε η περικοπή μισθών στο ήδη απλήρωτο προσωπικό, ξεχνώντας εντελώς να προσδιορίσουν έστω και μια στιγμή αν θα καταβληθεί έστω κι ένα μέρος των δεδουλευμένων.
Η συγκεκριμένη «συζήτηση» δεν πραγματοποιήθηκε για να κατατεθούνε προτάσεις για τη σωτηρία του Γηροκομείου αλλά για να ζητηθεί από τους απλήρωτους εργαζόμενους «ασυλία» στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους που δεν είναι μόνο για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους αλλά και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και το ίδρυμα ανοικτό.
Η πρωτοβουλία μας κατήγγειλε το θέατρο του παραλόγου και ζήτησε δυο  πολύ απλά πράγματα για να μείνει το Γηροκομείο ανοικτό:
1. Να χρηματοδοτηθεί το ίδρυμα άμεσα από το κρατικό προϋπολογισμό κατ΄αντιστοιχία των περικοπών που έχουν υποστεί κοινωνικές δαπάνες και συντάξεις (εξάλλου τώρα η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διαφημίζει ….πρωτογενή πλεονάσματα)
2. Να αλλάξει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που κρατά δέσμια πολλά ιδρύματα στις διαθέσεις φιλανθρωπικών σωματείων και να ενταχθούν άμεσα όλες οι μονάδες σε ένα εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας.
Η πρωτοβουλία μας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και συνεχίζουμε να καλούμε σε μια κοινή συνέλευση όλων των εργαζομένων, των φιλοξενουμένων και των οικογενειών τους για να συζητήσουμε ανοικτά και δημόσια για το πώς θα μείνει το Γηροκομείο ανοικτό και πως οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.
Καμιά υπόσχεση δεν θα θρέψει τα παιδιά των εργαζομένων και τους ίδιους. Ούτε θα πληρώσει τις υπέρογκες οφειλές τους, συσσωρευμένες από όλο το διάστημα της οικονομικής κρίσης.

Πρέπει τώρα να απαιτήσουνε :
  1. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
  2. Πλήρη οικονομικό έλεγχο του γηροκομείου.
  3. Άμεση χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία του Γηροκομείου
  4. Νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Γηροκομείου, πλήρης αποδέσμευση από το Φιλανθρωπικό Σωματείο κι ένταξή του σε ένα εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας.
  5. Δωρεάν πρόσβαση όσων έχουν ανάγκη στις δομές υγείας και πρόνοιας.

Βόλος 26/01/2014

Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών (Μαγνησίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου