Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

5μηνίτες: εργαζόμενοι μιας χρήσης κι ειδικού σκοπού

Έληξαν τα 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που έτρεξαν μέσω ΟΑΕΔ και χιλιάδες πλέον εργαζόμενοι βρίσκονται ξανά στον καιάδα της ανεργίας. Στο ΙΚΑ απασχολήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο Γενάρη-Ιούνη 2014 περίπου 1.000 εργαζόμενοι καλύπτοντας τα οργανικά κενά που έχουν δημιουργηθεί μετά τις αποχωρήσεις χιλιάδων υπαλλήλων και τις εκατοντάδες διαθεσιμότητες.

Τα προγράμματα έληξαν χωρίς τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στους προηγούμενους κύκλους δηλαδή τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις και τις πληρωμές των εργαζόμενων που είχαν δημιουργήσει πλήθος κινητοποιήσεων.
Οι «ωφελούμενοι» όπως τους αποκαλεί το υπουργείο εργασίας και ο ΟΑΕΔ δεν είναι εργαζόμενοι που υπάγονται στην εργατική νομοθεσία. Σχετικό έγγραφο υπενθυμίζει στους φορείς απασχόλησης ότι οι εργαζόμενοι στα 5μηνα παρέχουν «εξαρτημένη εργασία ειδικού σκοπού» κι επομένως πλην της καθορισμένης αμοιβής, ουδέν αναγνωρίζεται. (διαταξεις για ωφελουμενους κοι_νωφελη_21.3.2014-1-1)

Σε τι συνίσταται ο ειδικός σκοπός; Μα στη κάλυψη χιλιάδων οργανικών κενών των δημοσίων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου και του ΙΚΑ, με εργαζόμενους μιας χρήσης, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, με αμοιβές στα επίπεδα της εξευτελιστικής νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αλλά χωρίς κανένα παρεπόμενο αυτής (δώρα, επιδόματα, προσαυξήσεις κλπ) και χωρίς κανένα άλλο εργασιακό δικαίωμα (άδειες, μητρότητα, απεργιακό δικαίωμα κλπ). Μέσω των προγραμμάτων αυτών επιχειρείται να δοθεί κι ένα κομμάτι ψωμί σε άνεργους που παραμένουν εκτός επιδότησης ανεργίας για χρόνια γιατί δεν βρήκαν μέχρι σήμερα καμιά ευκαιρία να δουλέψουν.
Το πώς αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα αυτές τις προκλήσεις είναι οφθαλμοφανείς: αν το υπουργείο χαρακτηρίζει τους άνεργους-εργαζόμενους 5μηνίτες ως ειδικού σκοπού επιχειρώντας να κατευνάσει τη κοινωνική οργή κι απελπισία, για τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα οι εργαζόμενοι αυτοί είναι αόρατοι.

Προτάσεις που κατατίθενται για να οργανωθούν οι 5μηνίτες στα σωματεία μας δεν έχουν καμιά τύχη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (κυρίως στους ΟΤΑ). Το αστείο είναι ότι οι ηγεσίες των συλλόγων μας θυμούνται το καταστατικό μονάχα σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δηλαδή πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της ενότητας των εργαζομένων μέσα στον ίδιο χώρο εργασίας. Μερικοί θυμήθηκαν ότι ο σύλλογος μας έχει την επόμενη περίοδο εκλογές, αν και ήταν γνωστό ότι οι εκλογές θα πραγματοποιούντο μετά τη λήξη των προγραμμάτων. Ορισμένοι πιο έξυπνοι για να αποφύγουν τις ευθύνες τους, συμβούλεψαν να φτιάξουν οι 5μηνίτες ένα δικό τους σωματείο.
Κλείνοντας τα μάτια στις άγριες μορφές εκμετάλλευσης των ανέργων, τη μετατροπή τους σε εργαζόμενους μιας χρήσης κι ειδικού σκοπού, διαλύοντας τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις με τη παρότρυνση να καλυφθούν τα οργανικά κενά με αυτές τις μορφές εργασιακών σχέσεων, οι σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν ήδη θάψει τα εργασιακά δικαιώματα όλων μας στα ερείπια που έσπειραν οι σημερινές αλλά και οι χτεσινές κυβερνήσεις που προωθούσαν τα περίφημα προγράμματα stage και που όλες είναι συνένοχες για την εργολαβοποίηση πολλών λειτουργιών του δημόσιου τομέα όπως για παράδειγμα ο τομέας της καθαριότητας.
Κάθε πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος που κλείνει τα μάτια στα εκατομμύρια των ανέργων, στις άγριες μορφές εκμετάλλευσης που βρίσκονται ακριβώς δίπλα μας, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

9/6/2014

Γιάννης Χατζηγιάννης
Εργαζόμενος ΙΚΑ
site ενημέρωσης για τους 5μηνίτες:  http://synekox.espivblogs.net


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου