Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

OTEPLUS: Όταν οι εργαζόμενοι θέλουν, οι συνδικαλιστές γραφειοκράτες συνωμοτούν και υπονομεύουν

To χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης προδοσίας ολοκληρώθηκε. Η ομοσπονδία ΟΜΕ-ΟΤΕ όχι μόνο δεν δέχθηκε να προκηρύξει απεργία, όπως ζητούσαν με υπογραφές που συνέλεξαν περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, αλλά αντίθετα τους προέτρεψε να υποκύψουν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς, δηλώνοντας οικειοθελή παραίτηση από την ΟΤΕplus στην οποία ανήκουν, ώστε να ενταχθούν στην εταιρία Εvalue με ατομικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν επαχθείς όρους. Αυτό δεν ήταν κάτι που προκαλεί έκπληξη καθώς η συνδικαλιστική ηγεσία, ήδη από τον Δεκέμβριο, είχε συμφωνήσει με την διοίκηση του ΟΤΕ για τον αποκλεισμό από τον όμιλο και την αποπομπή των 1000 περίπου εργαζομένων στα call centers.

Η αρχή έγινε όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων του ΟΤΕ και τέθηκε το ζήτημα του καθεστώτος των επινοικιαζόμενων εργαζομένων από θυγατρικές και άλλες  εταιρίες του ομίλου, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Διάφορες φήμες που διέρρεαν από διοικητικούς και συνδικαλιστικούς κύκλους ανέφεραν ότι οι 3000 περίπου εργαζόμενοι της ΟΤΕplus θα εντάσσονταν κανονικά στον ΟΤΕ και στην συλλογική σύμβαση εργασίας ή στην χειρότερη θα δημιουργούνταν -ειδικά για τα call centers- μια νέα εταιρία και θα υπέγραφαν νέες συμβάσεις με βελτιωμένους όρους.

Μάλιστα πριν της εκλογές του σωματείου της ΠΑΣΕ-ΟΤΕ
(που διεξήχθησαν στις 15 Δεκεμβρίου 2014) οι αρχισυνδικαλιστές, του ενωτικού ψηφοδελτίου των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, διακήρυσσαν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να υπογράψουν την νέα συλλογική σύμβαση εάν δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή και δεν εντάσσονται πλήρως στον ΟΤΕ όλοι οι εργαζόμενοι της ΟΤΕplus, μηδενός εξαιρουμένου. Αυτό δεν τους εμπόδισε λίγες μέρες αργότερα -και αφού κατέλαβαν την πλειοψηφία του σωματείου- να ξεπουλήσουν τους συναδέλφους τους και να συνυπογράψουν την νέα συλλογική σύμβαση που άφηνε απ' έξω τους σχεδόν 1000εργαζομένος των τηλεφωνικών κέντρων.

Τους επόμενους 2μήνες τόσο η ΠΑΣΕ-ΟΤΕ όσο και ολόκληρη η ομοσπονδία
, επιχείρησε να ρίξει ουσιαστικά στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, αποκρύπτοντας τους ουσιαστικά το περιεχόμενο τόσο της συμφωνίας όσο και των διαπραγματεύσεων που υποτίθεται έκανε με την διοίκηση, αφήνοντας με έντεχνο τρόπο να διαρρέουν μόνο ασαφείς πληροφορίες περί βελτιωμένης σε σχέση με πριν σύμβασης, σε μία νέα εταιρία και με αύξηση των αποδοχών, με μόνο σκοπό να αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους και να μην αντιδρούν. Η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε όμως την προηγούμενη εβδομάδα όταν με τελεσίγραφό της η διοίκηση του ΟΤΕ/ Deutsche Telecom απαίτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις όχι με τον ΟΤΕ ή με κάποια νέα όπως διακήρυσσαν εταιρία, αλλά με την εταιρία ΕValue που είναι γνωστή για το ακόμη πιο επισφαλές και εντατικοποιημένο περιβάλλον εργασίας που προσφέρει, σε σχέση ακόμη και με την ήδη εντατικοποιημένη ΟΤΕplus (για περισσότερα δείτε την προηγούμενη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας ΑΚΑΕ με ημερομηνία 23/02/2015: http://kentroagona-ergaton.blogspot.gr/2015/02/plus-e-value.html ).


Οι εργαζόμενοι έστω και την ύστατη ώρα αποφάσισαν να αντιδράσουν, να οργανώσουν κινητοποιήσεις και συνελεύσεις και να απαιτήσουν να προκηρυχθούν 24ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως ότου αποσυρθεί η απαράδεκτη σύμβαση και ενταχθούν στον ΟΤΕ και στην συλλογική σύμβαση εργασίας, με αξιοπρεπείς όρους εργασίας, όπως όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία όμως όχι μόνο δεν τους υποστήριξε αφήνοντας τις κινητοποιήσεις τους χωρίς νομική κάλυψη, αλλά προσπάθησε με κάθε μέσο να κάμψει την αγωνιστική τους διάθεση. Στην Αθήνα υπήρξαν καταγγελίες ότι συνδικαλιστές προέτρεψαν εργαζόμενους να υπογράψουν την νέα σύμβαση με αντάλλαγμα καλύτερους όρους δουλειάς (πχ οι 4ωροι να μετατραπούν σε 6ώροι), ενώ στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ της περιοχής Στεφανόπουλος στράφηκε κατά όσων υπέγραψαν το κείμενο συλλογής υπογραφών για την απεργία και έμμεσα τους απείλησε πως με αυτά που κάνουν θα χάσουν την δουλειά τους.

Με όλα αυτά δεν μπορεί να κάνει καμία εντύπωση η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΜΕ-ΟΤΕ με ημερομηνία 25/2 η οποία αναφέρει πως: "έκανε προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τους όποιους αρνητικούς όρους της Ατομικής Σύμβασης και αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό πιστεύουμε, ότι το πέτυχε. ΄Ετσι μετά από τις τελευταίες διευκρινίσεις και δεσμεύσεις, θεωρεί ότι οι λόγοι της μη υπογραφής, έχουν αρθεί."  αποτυπώνοντας ως δήθεν διαπραγματευτική της επιτυχία την πλήρη ταύτιση της με τις εργοδοτικές επιβολές. Στην ανακοίνωση μάλιστα επιχειρεί να καθησυχάσει με ψέματα, για ακόμη μία φορά τους εργαζόμενους, αφού υπόσχεται πως θα προβεί σε νέες διαπραγματεύσεις για όλα τα άλυτα ζητήματα εντός 6μήνου, όταν φυσικά δεν θα έχει κανένα διαπραγματευτικό δικαίωμα μιας και οι εργαζόμενοι της ΕValue δεν εντάσσονται στα σωματεία του ΟΤΕ.

Σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, ανεργίας και κοινωνικής ανασφάλειας
και προδομένοι από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, είναι φυσιολογικό οι περισσότεροι εργαζόμενοι να υποκύψουν και να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις (να σημειώσουμε ότι η διοίκηση αρνείται να κάνει δεκτές όσες συμβάσεις φέρουν μαζί με την υπογραφή, υποσημείωση με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος του υπογράφοντα). Δεν θα πρέπει όμως η απογοήτευση από την προδοσία να κάμψει το αγωνιστικό πνεύμα που γεννήθηκε αυτές τις ημέρες. Θα πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, αποβάλλοντας τους γραφειοκράτες και τις πρακτικές τους, σε μία νέα αυτοργανωμένη βάση.

Η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών βρέθηκε εξαρχής στο πλευρό των εργαζομένων στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα τους. Για εμάς ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο τους ίδιους  αλλά είναι πολύ σημαντικός για ολόκληρη την εργατική τάξη, καθώς ότι συμβαίνει σε έναν εταιρικό κολοσσό όπως ο ΟΤΕ έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο το εργασιακό περιβάλλον της χώρας. Παράλληλα η επιλογή της διοίκησης της Γερμανικής Deutsche Telecom να επιβάλλει αυτή την περίοδο στους εργαζόμενους της μία σύμβαση που αποτελεί αποτύπωση όλης της πολιτικής των μνημονίων απέναντι στην εργατική τάξη, μόνο τυχαία δεν είναι και γι αυτό θεωρούμε υπόλογη και τη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ακόμη και σήμερα το 11% του ΟΤΕ ανήκει στο κράτος.

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πλήρη ένταξη στον ΟΤΕ και στην συλλογική σύμβαση εργασίας όλων όσων εργάζονται στην εταιρία μέσω θυγατρικών ή μέσω καθεστώτος επινοικίασης,  χωρίς μισθολογικές ή άλλου τύπου διακρίσεις, με αυξήσεις των μισθών, την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων και των εργολαβιών και την άμεση επανεθνικοποίηση του ΟΤΕ, χωρίς καμιά αποζημίωση στην DEUTSCHE TELECOM, κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να σκίσουν τα μνημόνια και να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά σε κάθε χώρο δουλειάς και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Η πρωτοβουλία ΑΚΑΕ θα επανέλθει άμεσα για μια διεξοδική συζήτηση με τους εργαζόμενους και εργαζόμενες προκειμένου να χτιστεί ένα πλατύ εργατικό μέτωπο άμεσης υπεράσπισης των εργασιακών τους συμφερόντων που συμπίπτουν με τα συμφέροντα ολόκληρης της εργατικής τάξης και ειδικότερα της νέας μορφωμένης γενιάς.

Πρωτοβουλία για ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ
kentroagona-ergaton.blogspot.gr                           τηλ. 697 743 2962

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου